SFI History and SFI Tour Europe (Swedish)

SFI_logo_small.gif

SFI Foundation

Vad är SFI Foundation?

Människor har ju tävlat med motorer ända sedan första motorn uppfanns och säkerheten var ju inte den bästa från början. För att göra en lång historia kort hur SFI kom till och står för, så börjar vi på tidigt 60-tal.

1963 bildades det en förening vid namn Speed Equipment Manufacturers Association förkortat till SEMA som många med bilintresse känner till. Det centrala syftet med föreningen var att utveckla produktspecificationer, för tillverkare och leverantörer utav utrustning som används inom racing. Helt enkelt höja ribban för kvalitet och tillförlit för en bättre säkerhet på tävlingsbanan. SEMA växte med frågor inom lagstiftning, statlig reglering och SEMA Show med flera aktiviteter. 1978 bildades en ny organisation ur SEMA vilket blev SEMA Foundation Inc (SFI). I dagsläget så är SFI fristående ifrån SEMA och heter idag SFI Foundation Inc.

SFI är en organisation som inrättats för att utveckla och administrera olika standarder, certifieringar och testkriterier för användning i motorsport. De främsta användarna utav SFI standarder eller specifikationer är utrustningstillverkare.

Idag har SFI cirka 100 olika specificationer för ungefär 500 tillverkare för olika utrustningar eller säkerhetschassin för olika motorsporter. För varje specification finns det en arbetsgrupp/kommittee med medlemmar ifrån SFI, tillverkare, arrangörer eller idrottsförbund som gör förslag på ändringar på specificationer.

Mats Eriksson från ME Racing Service AB (MERS) är med i två kommittéer. Pro Stock Dörrbil (SFI 25.X) och Nitro Funny Cars / Top Fuel (SFI 10.5 och SFI 2.3) kommittéerna. Andy Robinson från England är även med i SFI 25.X kommitteen. Medan i Nitro klasserna är Mats ensam europé.

All tid som MERS lägger ner i detta är ideellt och MERS får stå för alla resor till USA för möten som är minst en gång per år eller fler om saker händer eller är på väg att hända och det måste diskuteras och ändra regler snabbare. Mats har varit medlem sedan 90-talet. Det har gett bra kontakter och förtroende ifrån SFI som gynnar dragracingen i Europa.

I mars månad brukar SFI ha sin årliga tour i Europa, vilket är i Nederländerna, Finland, Sverige och England. Denna tour är ingen självklarhet som många kan tro, utan det ligger jobb bakom denna ifrån MERS, och de olika bilsportsförbunden i de länder som touren går igenom. Genom det förtroende SFI har för dessa personer i Europa så har SFI kommit i över 20 års tid till Europa. De har då haft lite olika personer med sig för att göra dessa SFI besiktningar.

Från början så var det chassiebesiktare med från NHRA och IHRA. Tim Hayat (USA) har besiktat kopplingar. Murf McKinney (USA) har besiktat kopplingskåpor. Presidenten för SFI, Arnie Khuns (USA) har alltid varit med som högsta ansvarig.

Efter tidens gång så har dragracingen växt i Europa och framför allt i Sverige, vilket har ökat antal enheter att besikta. Bilsportsförbundets egna chassiebesiktare besiktar nu chassin utanför touren. Andy Robinson från England besiktar kopplingskåpor sedan flera år och Mats (MERS) hjälper till sedan några år tillbaka vid touren i Sverige. Tim Hayat gick tyvärr bort julen 2015. Luke Robinson (Andys son) kom in och tog Tims plats. Lars-Göran ”LG Eriksson (MERS) har tagit över efter Murf McKinney som har för mycket jobb hemma i USA och erbjöd sin plats till ”LG”. Jennifer Faye håller på att ta över Arnie´s plats i SFI så det sker nu en generationsväxling i SFI touren.

Det nya SFI Tour teamet fungerar bra med Jennifer från SFI, LG, Luke och Andy Robinson, vilket förhoppningsvis kommer gynna oss mer här i Europa i framtiden.

Men varför måsta man ha dessa besiktningar undrar ni. Många fnyser åt dessa besiktningar, men de är hemskt viktiga. Den viktigaste delen för er som har dessa produkter besiktade är er försäkring. Utan dessa besiktningar så får man inte tävla. Inte för att man inte kan utan för att man inte är försäkrad om man gör det. Vid en olycka så är det kanske inte bara du som förare eller teammedlem som blir skadad, utan det kan vara en funktionär eller publik på tävlingen som blir skadad, eller i värsta fall dör.

För att få anordna en tävling idag så krävs det tillstånd av olika slag. Och för att få dessa så behövs det försäkringar. Försäkringsbolagen delar ju inte gärna ut pengar hur som helst vid en olycka. Utan försäkringsbolaget kommer göra en utredning. Och hittar dom då något som gör att de inte behöver betala ut pengar så gör dom inte det. Är inte de krävda delarna besiktade inom tidsramen som krävs så är man rökt som förare/teamägare vid en olycka. Men har man delarna SFI besiktade och man installerat dessa rätt efter föreskrifter så går ansvaret vidare till SFI som kan visa sina testresultat de har gjort i sitt labb.

Har man till exempel flera kopplingar som man varierar mellan eller har som reserv så måste även de vara besiktade. Får man lov att använda sin reservkoppling eller svänghjul och det inte är besiktat vid olycka, så förstår ni konsekvensen som kan bli utav det.

För att få utföra besiktningar så måste man vara godkänd från SFI eller produktens tillverkare för att få göra dessa. För att bli godkänd från alla kopplingstillverkare tillexempel så är det ett enormt arbete om man vill kunna sköta detta själv. Men genom att ha SFI med tillverkarna bakom ryggen och att SFI är på plats så kan vi besikta alla kopplingsmärken som är med SFI programmet under touren. Kör man med Leanderskoppling här i Europa så besiktar dom sina egna kopplingar året runt.

Man kan säga att de delar som besiktas under touren är hårda delar. Mjuka delar som bälten, kläder och blöjor besiktas inte då det är mer jobb att sy dekaler, tvättning osv, vilket inte hinns med under touren, så de delar får man skicka till tillverkarna för besiktning. Gäller även brandsläckare om det inte finns återförsäljare här i Europa som kan göra det. Det kan tillverkarna svara på.

Visa turboaggregat har även en SFI specifikation. Dessa kunde ej besiktas i Europa ifrån början. Men efter att ha varit med på SFI möten och träffat tillverkare och diskuterat detta så kan man nu även göra en enklare kontroll utav dessa turboaggregat på SFI touren från 2018.

Vad kollas då på enheterna under touren?

Det som kollas på en kopplingssåpa är tex tjocklek, pinnbultshål, öppningar eller luckors passform, gängor och bultkvalité, passform och hårdhet på innerliner. Man tittar också efter sprickor eller andra skador som försämrar kåpan.

På en koppling så tittar man på hårdhet, tjocklekar på facing, lameller och floaters. Tittar efter sprickor och andra skador som kan försämra kopplingen.

På fälgar kollas det visuellt att det sitter rätt kvalité utav bultar, sprickor mm.

Transshield, flexplates, valvcovers mm så sker en visuell besiktning.

Genom åren så ser man att kunskapen blir bättre och bättre inom dessa bitar och det inte blir så många underkända enheter längre som det har varit från början när denna tour började. Många utav dessa bitar ser teamen själva när det blir sprickor och kan åtgärda eller byta ut de skadade delarna i tid innan besiktning eller att olyckan är framme.

MERS kan göra visa besiktningar i sin shop. Men så mycket som möjligt utav de besiktningar av enheter som sker under touren gör vi där för att hålla touren i liv ekonomiskt.

Vi gör en typ av besiktning i shopen som vi inte kan göra på touren och det är Top Fuel vingar. Vilket vi gör i en special tillverkad maskin där vi måste pressa vingarna för att kolla styrka och besiktar även visuellt. Vi är godkända utav tillverkarna Aerodine och Magiera att göra dessa besiktningar. Vilket vi gör med stolthet som enda företag i världen som får testa dessa, tillverkarna själva får bara testa sina egna produkter.

Besiktningsperioden på olika enheter är olika efter tillverkarnas krav eller regler i olika klasser. Dessa perioder ser man i de regler man kör efter, som ni hittar på de olikas hemsidor hos SBF, FIA och SFI Foundation.

Cirka 200 sanktioneringsorgan använder sig utav dessa regler till sina motorsporter och tävlingar. Sedan 1999 har SFI utbildat 2 400 dragracing funktionärer för korrekt insatsteknik, inklusive räddning vid olyckor, banpreparering och andra nödsituationer som kan uppstå på dragracingbanan.

Man jobbar hela tiden för en säkrare motorsport. Med snabbare och högre hastigheter så måste man även följa efter med säkerheten. Försöka vara steget före innan en riktig olycka.

Så nästa gång du sitter i, står bredvid en tävlingsbil eller sitter på läktaren så får du tänka tillbaks på detta, att vi kan få uppleva detta tack vare att det finns regler och kontroller som minimerar olyckor.

ME Racing Service AB

Svetsgränd 10

781 72 Borlänge

Sweden

Phone:  +46 (0)243 100 66

Fax:  +46 (0)243 211 412

E-mail:  mail@meracing.com   

Web:  www.meracing.com

Cavagent CMS